Sprekers 2017

Frank uit het Broek & Bas Bierings: “De Bloemenmannen”16/11/2017

Frank uit het Broek Bas BieringsOp heel bescheiden wijze verkochten zij boeketten vanuit hun eerste winkeltje in Arnhem. Al gauw bleek dat ze meer konden, Sebastian Bierings, de ondernemer en bloemenspecialist, en Frank uit het Broek, de ontwerper. Nu, als Sebastian Flowers, decoreren ze met hun bloemen al 12 jaar in Italië filmsets, huwelijksfeesten van de jetset, huizen van beroemdheden en hotelkamers voor G7-presidenten. Op  het Praatcafé van 16 november lichten ze een tipje van de sluier op, hoe deze veeleisende en prestigieuze klantenkring hen de mogelijkheid geeft creatief uit te spatten en van hun samenwerking een succesformule te maken.

Joost Klarenbeek: “Het Staatsbezoek aan Italië”19/10/2017

Joost KlarenbeekJoost Klarenbeek is sinds 2013 plaatsvervangend ambassadeur in Rome, en coördineerde vanuit die functie het recente staatsbezoek aan Italië. Van 2009 tot na de inhuldiging in 2013 maakte hij deel uit van de Hofhouding als particulier secretaris van ZKH de Prins van Oranje c.q. Koning Willem-Alexander. Op 19 oktober blikt hij met ons terug op het bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima aan Italië, dat plaatsvond van 21 tot 24 juni. Wat waren de doelstellingen, wat is er bereikt? Wat zijn de verwachtingen voor de handelsbetrekkkingen van Nederland met Italië als resultaat van de parallelle economische missies.

Maarten van Aalderen: “Italiaanse Talenten”15/06/2017

Maarten van Aalderen 21 Italiaanse talenten wist Maarten van Aalderen te vinden. Jonge mannen en vrouwen, die op eigen kracht het ver hebben geschopt in de wetenschap, de kunst, ambachtelijk of als ondernemer. Hij interviewde ze en schreef er een boek over: Talenti d'Italia. Op het volgende Praatcafé van 15 juni legt hij uit hoe ze zo succesvol konden worden in de gecompliceerde Italiaanse samenleving.

Bud Rellum: "De Rode Loper voor Oranje"18/05/2017

Bud RellumOntmoetten vorsten elkaar in het verleden vooral op slagvelden, sinds de 19e eeuw kennen we het fenomeen staatsbezoek, waaronder wordt verstaan een ceremonieel, diplomatiek bezoek van een staatshoofd aan een bevriend land. Aan het organiseren van zo een staatsbezoek kleven nogal wat haken en ogen. De door de Minister van Buitenlandse Zaken hiervoor aangestelde diplomaat Bud Rellum zal uitleggen hoe belangrijk staatsbezoeken zijn als instrument in de buitenlandse betrekkingen en ingaan op de aandachtspunten voor het bezoek van ons Koninklijk Paar binnenkort aan Italië.

"Eppur si muove: de rol van de wetenschap in de maatschappij"20/04/2017

Wilfred van GunsterenDe bekende academicus Wilfred van Gunsteren, Professor Emeritus,  thans Ombudsman van de Eidgenössische Technische Hochschule (ETH), zal met voorbeelden van de zeven zonden van de wetenschapsbeoefening de rol van de wetenschap in de maatschappij en de mogelijkheden om haar integriteit te behouden voor ons toelichten. Wetenschap speelt een immer grotere rol in de samenleving. Als gevolg van druk van buiten de wetenschap – door overheid, industrie en media - neemt de integriteit van wetenschappelijke publicaties af. Jacht op geld en aanzien eist zijn tol van de academische waarden waarop de wetenschap en de gemeenschap van onderzoekers is gebouwd.

Henk Jan Ormel: "De Tweede Kamerverkiezingen, Quo Vadis??"16/03/2017

Henk Jan OrmelNederland bijt het spits af dit jaar in Europa met verkiezingen voor het parlement of de president, gevolgd door Frankrijk, Duitsland en allicht Italië. We zitten nu middenin een enerverende verkiezingscampagne, waarbij de lijsttrekkers en andere kandidaten het land door trekken of met elkaar in debat gaan. Een voorproefje kregen we al in het vorige Praatcafé. Nu het volgende Praatcafé bij elkaar komt een dag na de verkiezingen, ligt het voor de hand, dat we daar aandacht aan besteden. Wij zijn bevoorrecht, dat we Henk Jan Ormel, voormalig Tweede Kamerlid, onder ons hebben hier in Rome. Hij zal deze avond met ons thema’s bespreken, die met de verkiezingen verband houden, zoals de campagne, de verkiezingsuitslag, de procedure die leidt tot de  kabinetsformatie, wat voor kabinet we mogen verwachten en tenslotte het belang van de Nederlandse verkiezingen voor Italië. Met zo een korte voorbereiding worden we wel allen geacht actief met hem mee te denken deze avond.

Henk Jan Ormel was ook in februari 2013 te gast!

Eelco Keij : "De dubbele nationaliteit, een (voor)recht?"16/02/2017

Eelco KeijMeer dan 10 jaar woonde Eelco Keij in het buitenland. Hij trok zich het lot van de “Nederlander in het buitenland” aan en stelde zich kandidaat voor de Tweede Kamer. De belangen van Nederlanders in het buitenland zijn divers en gaan dwars door alle generaties heen. Eelco’s verkiezingsprogramma heeft daarom een focus op tien belangrijke hoofdpunten: dubbele nationaliteit, pensioenen, Nederlands onderwijs, DigiD, stemmen, Nederlanderschap verliezen, partner visumproblemen, studenten barrières, ambassades, en internationaal gericht Nederland. In het Praatcafé gaat hij in op de grootste hedendaagse belemmeringen voor Nederlanders in het buitenland, waaronder de beperking van de dubbele nationaliteit en op de a.s. verkiezingen, die volgens de peilingen een aardverschuiving zullen veroorzaken.

Wie op de hoogte wil blijven kan zich registreren op https://eelcokeij.com/category/campagne-nieuws/ of een mailtje sturen naar ejkeij@gmail.com.

Meer weten: YouTube en  www.eelcokeij.com en artikel in Trouw.

Een museum over 'n grote Etruskische stad in 'n klein dorpje19/01/2017

Iefke van KampenItalianen zijn creatief, beroemd om hun design en hun artistieke vermogens. Een  Etruskisch museum te bouwen en in te richten in het hart van Etrurië, waar alle artefacten voor het oprapen liggen, lijkt een peulenschilletje.  Het is slechts een kwestie van alles een plaats geven. Vanaf 2000 werd concreet aan het plan voor het museum in Formello gewerkt. Een maand geleden, in december 2016, werden vier nieuwe zalen van het museum officieel in gebruik genomen. Een mijlpaal waar 15 jaar aan gewerkt is. ”Onze” Iefke van Kampen mocht in deze “vreemde” bureaucratie aan de gang en was het gelukkige middelpunt van deze inhuldiging. Hoe heeft ze dit als Nederlandse voor elkaar gekregen? Wat waren de onneembare hordes die ze moest nemen?