Sprekers Praatcafé 2015

Amb. Joep Wijnands: Onze veiligheid is niet vanzelfsprekend26/11/2015

Joep WijnandsDe actuele internationale situatie geeft alle aanleiding om na te denken over onze veiligheid. Rondom Europa zien we zorgwekkende ontwikkelingen op de oostflank (Rusland) en op de zuidflank (ISIS). Onveiligheid doet zich in vele (nieuwe) gedaanten voor, waaronder terrorisme, verspreiding van wapens, cyber-aanvallen en falende staten. Veiligheid is niet vanzelfsprekend en onze vrijheid is niet gratis. Dat geldt voor zowel Nederland als Italië. Wat er in de buitenwereld gebeurt, raakt direct aan onze nationale veiligheid en onze economische belangen. Een actief buitenlandbeleid is cruciaal voor de verdediging van onze strategische belangen en democratische waarden. Wie zou hier beter over kunnen spreken in het Praatcafé dan onze nieuwe ambassadeur Wijnands, die de afgelopen jaren Directeur Veiligheidsbeleid was.

Bas Mesters: Italiaanse Streken22/10/2015

Bas MestersVoor de laatste analyses over Italië raadpleegden we de NRC. Tien jaar was hij correspondent van deze krant: Bas Mesters. Nooit kon hij ons in het Praatcafé deelgenoot maken van wat een recensent noemt ”een intelligente studie naar de kracht en de zwakte van een modern land in de greep van zijn verleden”, tot dan nu eindelijk op 22 oktober, wanneer hij in het Praatcafé  ingaat op zijn analyses  van Silvio Berlusconi tot aan Matteo Renzi en niet te vergeten van Italië en de Italianen. Italië als voorbeeld en schrikbeeld voor Nederland.

Rosita Steenbeek: Mijn Familie in Oorlogstijd18/06/2015

Rosita SteenbeekVoor een schrijfster wier oma Joodse was, afkomstig uit de grote stad Keulen die verliefd wordt op een Nederlandse dominee, komt ongetwijfeld het moment, dat ze die geschiedenis nader gaat uitzoeken met het doel er een boek over te schrijven. Dat is de afgelopen jaren gebeurd met als resultaat het boek Rose, dat het bewogen leven van haar grootmoeder Rose beschrijft en de lotgevallen van haar Joodse familie voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door spelingen van het lot komen leden van Roses familie in de oorlog aan verschillende kanten van het front terecht. In het Praatcafé zal Rosita Steenbeek ons  vertellen over deze dramatische geschiedenis, en over haar grootouders, die zo enorm veel hebben meegemaakt. Met dit bijzondere optreden van onze beroemde Romeinse Nederlandse schrijfster sluiten we het jubileumjaar van het Praatcafé op feestelijke wijze af.

Herman Beltman: Waarom is Zwitserland (nog) zo rijk?21/05/2015

Arno WitteHerman  Beltman, voormalig Landbouwraad  te Rome, laat in het Praatcafé zijn licht schijnen over de vraag waarom Zwitserland (nog) zo rijk is. Wat kunnen andere landen leren van Zwitserland? Het was door gebrek aan natuurlijke hulpbronnen een arm land. Alleen door zelfredzaamheid kon men overleven. Het arbeidsethos heeft een impuls gekregen door de grote invloed van het protestantisme in Zwitserland (Max Weber). De zelfredzaamheid gaat gepaard met de drang naar vakmanschap en ondernemerschap. Het niveau van beroepsonderwijs, hoger onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en innovatie wordt door geen enkel land geëvenaard. De burgers, de staat en de rechtsgang zijn betrouwbaar. De corruptie is laag.

Kunstaankopen in 't bedrijfsleven: wat gebeurt er achter de schermen?16/04/2015

Arno WitteArno Witte vertelt over de historische achtergrond en context van bedrijfscollecties: in de meeste boeken over bedrijfscollecties wordt het verhaal verteld van de ‘verlichte’ directeur die zijn liefde voor de kunst wil delen met zijn collega’s en het liefst met de rest van de wereld. Een voorbeeld daarvan is de verzameling van Joop van Caldenborgh, eigenaar van Caldic, die inmiddels een privémuseum bouwt. Maar bedrijfscollecties dienen ook andere doelen, van arbeidspsychologie tot Corporate Social Responsibility, en er is meer relatie met het publieke kunstbeleid dan vaak wordt gedacht.

Maarten van Aalderen: Il Bello dell'Italia19/03/2015

Maarten van AalderenDe Italianen zelf zijn zeer onder de indruk van de schoonheid van hun land en zijn zeer geraakt, als we die niet respecteren, zoals we onlangs gezien hebben. Wat vinden andere nationaliteiten van Italië? Maarten van Aalderen vroeg het zijn collega journalisten uit de hele wereld en laat ze aan het woord in zijn nieuwe boek. Daar gaat zijn verhaal in het Praatcafé over. Voor het eerst een praatje in het Praatcafé met een Italiaanse titel. Een veelkleurige kijk op het door ons allen geliefde Italië.

Hester van Bruggen: 'n blik in de wereld van internationale opsporing19/02/2015

Hester van BruggenHester van Bruggen is Senior Officier van Justitie bij het Landelijk Parket en tijdelijk als liaison magistraat in Rome geplaatst. Aan de hand van enkele grote, internationale onderzoeken naar o.m. oorlogsmisdrijven zal ze tijdens dit Praatcafé een kijkje achter de schermen geven in de dynamische wereld van internationale opsporing: de mogelijkheden en beperkingen, de keuzes en dillema’s.

PraatcaféHet Praatcafé van februari zal worden voorafgegaan door de Erwtensoepmaaltijd geserveerd door de Nederlandse Vereniging.

 

Bekijk hier de sprekers van 2014