Sprekers praatcafé tot 2006

DE EUROPESE SUBSIDIE MARKT: ALLE INS EN OUTS 16/11/2006

Gertruud van LeijenGertruud van Leijen woont sinds 10 jaar in Rome en is hier werkzaam als Europees subsidie-adviseur en consulent in internationale samenwerking. Zij adviseert en assisteert (overheids)instellingen en bedrijven die geïnteresseerd zijn in het verkrijgen van subsidies voor het realiseren van hun - al dan niet internationale - ambities, en begeleidt deze bij de opstelling en indiening van de subsidie-aanvraag, de contract-onderhandelingen, de coördinatie en met alle juridische, financiële en administratieve verplichtingen die met de uitvoering van het gesubsidiëerde project gepaard gaan. Zij heeft met name ervaring opgebouwd in projecten op het gebied van arbeidsmarkt en migratie, veiligheid, onderzoek, milieu en cultureel erfgoed. Op 16 november a.s. zal zij spreken over hoe de Europese subsidiemarkt in elkaar steekt en wat deze zoal financiert, en wat de nieuwe programmerings periode 2007-2013 te bieden heeft voor bedrijven en instellingen. Op verzoek zal ze verder ingaan op subsidie-mogelijkheden voor projecten in derde landen of op subsidiemogelijkheden op het gebied van cultuur en wetenschap.

DE BAMBOCCIANTI 19/10/2006

Henri van der ZeeHenri van der Zee heeft vanaf 1987 6 jaar in Rome gewerkt als correspondent van De Telegraaf. Behalve in Rome was hij 4 jaar correspondent in Parijs en 21 jaar in Londen. Tegelijkertijd reisde hij zo'n beetje de hele wereld rond. Henri heeft sinds 1971 een tiental boeken heeft gepubliceerd. Hij schreef o.a., samen met zijn vrouw Barbara, de biografie "William and Mary" en alleen, "De Hongerwinter" , die beide in Engeland en de VS gepubliceerd zijn. Henri zal praten over het boek dat hij onlangs voor de Bezige Bij schreef, "In Ballingschap " geheten. Dit gaat over de Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Engeland waren gevlucht. Ook zal hij het hebben over zijn volgende project, het boek over de Bamboccianti, de Bentveughels, een groep Nederlandse en Vlaamse schilders die in de 17de eeuw Rome onveilig maakten. Overigens heeft Henri van der Zee in 1989, samen met Marijke Bruins, het Nederlandse Praatcafé opgericht.

ERVARINGEN UIT EEN DIPLOMATIEKE LOOPBAAN 21/09/2006

Z.E. Ambassadeur E. F. JacobsZ.E. Ambassadeur E. F. Jacobs is de huidige ambassadeur bij het Quirinaal in Rome. Hij luidt deze nieuwe caféperiode in door over enkele van de interessantste ervaringen uit zijn rijke diplomatieke loopbaan te vertellen.

GEBAREN VAN LIEFDE IN KUNSTWERKEN IN ROME EN ELDERS 18/05/2006

Peter van Dael is docent middeleeuwse kunstgeschiedenis. Overal in Rome kom je kunstwerken tegen waar bepaalde liefdesgebaren zijn weergegeven: Amor en Psyche op antieke sarcofagen, in het apsismozaïek in de Santa Maria in Trastevere, bij madonna's. De speurtocht naar deze gebaren, die samenhangen met zowel de aardse als de hemelse liefde, voert ons ook naar Byzantijnse iconen en hoofse voorstellingen op middeleeuwse Minnekästchen.

VAN SADDAM NAAR ROME 20/04/2006

Drs. Joost Reintjes (44) studeerde mijnbouwkunde in Delft en Arabisch in Nijmegen en Leiden, en is sinds ruim een half jaar gevolmachtigd minister op de Nederlandse ambassade in Rome. Hij heeft ruim een jaar het bewind van Saddam Hoessein meegemaakt en werd een week voor de oorlog in maart 2003 uit Irak geëvacueerd, om er op 5 mei van dat jaar terug te keren in een ander land. Hij vertelt vooral over zijn persoonlijke ervaringen als diplomaat in Irak, voor en na de val van Saddam, en gaat ook in op de politieke toestand in Irak.

OP ZOEK NAAR DE WORTELS VAN ITALIË 16/03/2006

Op zoek naar de wortels van het moderne Italië, reisde Linda Otter naar plaatsen met een cruciale rol in de Italiaanse geschiedenis - het Vaticaan, het mafiabolwerk Corleone en de fascistische hoofdstad Salò, en ontmoet ze graven, monniken, gezagsdragers, neofascisten, de oprichter van de Rode Brigades en een prins van Savoye.

'N MAN MET 'N MISSIE: DIRC POTTER EN ZIJN REIS NAAR ROME 16/02/2006

Sabrina Corbellini is docent en onderzoeker bij de Faculteiten der Letteren en Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2000 promoveerde zij aan Universiteit Leiden op het proefschrift "Italiaanse deugden en ondeugden. Dirc Potters Blome der doechden en de Italiaanse Fiore di Virtù". Potter verbleef in Rome gedurende twee jaar, van 1410 tot 1412, voor een, zoals hij zelf schrijft, "ghewerff in stilre list" , een zaak die beter geheim moest blijven. Hij was niet bepaald gecharmeerd van Rome en van Italië: het land was corrupt, de mannen onbetrouwbaar en de vrouwen van losse zeden, schreef hij in zijn werken. Dit land van verderf en moreel verval inspireerde hem echter wel tot zijn literaire werken: een traktaat in dichtvorm, "Der Minnen Loep", hij vertaalde zijn tweede werk, "Blome der doechden", uit het Italiaans en baseerde zijn derde proeve van schrijverschap op een dertiende-eeuwse Italiaanse tekst.

DE ADVOCATUUR IN ITALIE 19/01/2006

Mr. Angela MannaertsMr. Angela Mannaerts Een Nederlandse advocate licht een tipje van de sluier op over de uitoefening van de advocatuur in Italië, en de vele verschillen tussen de Italiaanse en de Nederlandse advocatenwereld.

STANDPLAATS TEHERAN, ERVARINGEN MET DE MULLAHS 17/11/2005

Drs. Marius de Gaay Fortman Een terugblik op vier jaar Teheran waar hij verantwoordelijk was voor de door het World Food Programme georganiseerde voedsellevering aan Afghaanse, Iraakse en Koerdische vluchtelingen en hulp voor de overlevenden van de aardbeving in Bam. Een schets van de dagelijkse werkelijkheid in de "religieuze democratie" van Iran.

DE KRONKELWEGEN VAN HET VAK 20/10/2005

Dr. Bert TreffersDr. Bert Treffers Hoe komt een romantische 20-de eeuwse jongen ertoe te promoveren op de 17-de eeuwse schilder Caravaggio? Kunsthistoricus Bert Treffers doet verslag van zijn zoektocht die hem langs dichters, schilders, docenten en boeken leidde.

HET BELCANTO ZINGEN 15/09/2005

Carla Lana Een klassieke zangeres specialiseert zich sinds 6 jaar in het Belcanto-zingen, een moeilijk te verwerven zangtechniek waarvan Italië de bakermat is. Met demonstratie van zingen mét en zónder Belcanto-techniek.

TERUGBLIKKEN OP EEN DIPLOMATIEKE LOOPBAAN 16/06/2005

Ronald Jhr. Loudon Een terugblik op de lange loopbaan van "onze" ambassadeur, en de vele boeiende aspecten van dit veelzijdige beroep, op de drempel van zijn pensionering.

PAUS JOHANNES PAULUS II - 'N REVOLUTIONAIR CONSERVATIEF 19/05/2005

Dr. Maarten van Aalderen Het gedachtengoed achter het pontificaat van Johannes Paulus II.

ZORG ONDER DE ZON 21/04/2005

Jeannette de Knegt runt, samen met haar Italiaanse echtgenoot, het strandpaviljoen La Baia in Fregene. Sinds begin 2003 houdt zij zich ook intensief bezig met het opzetten van een zorgboerderij naar Nederlands model, een initiatief waarvoor zij ook steeds meer erkenning van Italiaanse politici krijgt. La Fattoria Verde is een zorgboerderij voor 20 mensen met een verstandelijke beperking en bevindt zich in Palidoro, Via Aurelia km. 30, op land en in gebouwen ter beschikking gesteld door de gemeente Rome.

MUZIEK EN POEZIE 17/03/2005

Drs. Jan Lotichius De sporen die de Italiaanse Opera uit de achttiende eeuw en de Franse componist Claude Debussy hebben nagelaten in de poëzie van een van de meest typisch 20-eeuwse dichters van Italië: Eugenio Montale.

DE CENTRALE THERMEN IN POMPEI 17/02/2005

Dr. Nathalie de Haan, archeoloog bij het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome. Deze thermen, die het grootste openbare en modernste badgebouw van Pompeï; hadden moeten worden, waren nog in aanbouw toen de Vesuvius uitbarstte; in de zomer van 2005 zullen Duitse en Nederlandse archeologie-studenten hier opgravingen doen.

HOE DENKT NEDERLAND OVER ROME EN ROME OVER NEDERLAND 20/01/2005

Dr. Antoine BodarDr. Antoine Bodar Over de verhouding van de locale met de universele Kerk Schrijver en priester Bodar onderzoekt de relatie tussen de media en de curie, tussen journalisten en religieuzen, en pleit voor een verbreding van de discussie, met vermijding van de bekende thema's als 'condooms' en 'celibaat'.