Sprekers 2019

Joost Flamand: “Europa na de verkiezingen: nieuwe politiek?”20/06/2019

Joost Flamand Joost Flamand, onze ambassadeur en laatstelijk Plaatsvervangend Directeur-Generaal Europese Samenwerking, aan het woord over de laatste ontwikkelingen in Europa - heet van de naald! De aloude tandem van Christendemocraten (EVP) en Sociaaldemocraten heeft niet langer de meerderheid. Europese Commissie, Raad en Bank behoeven nieuwe leiders. Waar gaan we naartoe in Europa, wat zijn de afwegingen?

Drie columnisten: "De kracht van de column"16/05/2019

Aart Heering In de wereld van het geschreven woord in krant en tijdschrift neemt de column een steeds belangrijker plaats in. De columnist neemt in kort bestek  een standpunt in t.a.v. een sociaal of politiek onderwerp waarmee hij de lezer confronteert. In het PraatcafJarl van der Ploegé zullen Aart Heering (linksboven), Maarten Van Aalderen Maarten van Aalderen(linksonder) ,en Jarl Van der Ploeg (rechts), drie “Romeinse” journalisten met gevestigde reputaties, enkele van hun columns voorlezen, waarna wie wil, hierop kan reageren. In het 30e jaar van haar bestaan gaat het Praatcafé hiermee terug naar haar dieper liggende wortels, waar het praten centraal stond en geeft hiermee tevens importantie aan de huidige trend, waar de column een steeds belangrijker plaats in neemt.

Henk Jan Ormel: “Europa, Quo Vadis?”23/04/2019

Henkjan Ormel Wat betekenen de opkomst van Baudet, Salvini en de Brexit voor Europa? Welke thema’s spelen bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement? Hoe werkt het Europees Parlement eigenlijk? Hoe wordt er vanuit Nederland en vanuit Italië naar Europa gekeken? Op dinsdag 23 april (dus niet de derde donderdag van april) kan men hierover in gesprek gaan met Henk Jan Ormel, veterinair adviseur bij FAO en kandidaat voor het Europese Parlement.

Stijn Fens: “De toekomst van de RK kerk onder paus Franciscus"21/03/2019

Stijn FensSinds zijn aantreden, nu zes jaar geleden, kon paus Franciscus in de ogen van nogal wat katholieken en veel andere christenen in Nederland lange tijd niets fout doen. Eindelijk een bisschop van Rome die ons begrijpt, die er is voor vrouwen, homo’s en het klimaat. De misbruikschandalen die de rooms-katholieke kerk sinds vorig jaar opnieuw plagen, zijn niet alleen een aanslag op het imago van de kerk, maar ook op dat van ‘knuffelpaus’ Franciscus. Deed hij wel genoeg om misschien wel de grootste crisis in de kerk na de reformatie, aan te pakken?  Of is hij misschien toch – zoals hij zelf ooit zei - zelf deel van het probleem? Onder de titel "Deel van het probleem? De toekomst van de rooms-katholieke kerk onder paus Franciscus" geeft Stijn Fens, Vaticaankenner van dagblad Trouw, zijn visie hierover.

Gerrit van Oord: “Johan Huizinga komt al 75 jaar in Italië”21/02/2019

Gerrit van OordDe wereldberoemde cultuurhistoricus Johan Huizinga (o.a. Herfsttij der Middeleeuwen, 1919) kwam in het voorjaar van 1934 naar Rome om een lezing te houden in het Instituut voor Germaanse Studiën in Villa Sciarra. Hij sprak de lezing uit in het Italiaans! In 1935 werd de tekst gepubliceerd. In 1937 kwam in Turijn zijn eerste boek uit. Tot op de dag van vandaag worden Huizinga’s vier belangrijkste werken gelezen. Recent is daar een vijfde boek bijgekomen: Scritti autobiografici: La mia via alla storia e preghiere. Het is de vertaling van de autobiografische tekst die Huizinga in de oorlogsjaren voor zijn vrouw ‘Goesje’ en zijn dochtertje Laura schreef. Eraan toegevoegd zijn de dertien gebeden die hij in zijn laatste levensjaar op papier zette. Huizinga overleed op 1 januari 1945. Gerrit Van Oord  was nauw betrokken bij de vertaling en publicatie van dit boek. Op 21 februari vertelt hij in het Praatcafé iets over de boeiende geschiedenis van Johan Huizinga in Rome en Italië.