Sprekers Praatcafé 2016

Naar een duurzaamheidsstrategie, die resultaten boekt17/11/2016

Hans HoogeveenVoedselzekerheid en klimaatveranderingen zijn de grootste uitdagingen vandaag. Binnen de Verenigde Naties hebben we ons 17 duurzaamheid doelen (Sustainable Development Goals) gesteld en een Agenda 2030 om deze doelen te bereiken. Lukt dat? De VN organisaties, ook in Rome, hebben hierin geen goede staat van dienst. Maar verschillende internationale ontwikkelingen en trends bieden kansen om nu wel tot resultaten te komen. Hans Hoogeveen, onze juist aangetreden ambassadeur bij de VN-instellingen in Rome, laat hierover in het Praatcafé zijn licht schijnen en over de rol die Nederland hierin speelt.

Michel Coumans: Nederland-Italië, Structuur vs Creativiteit20/10/2016

Michel CoumansIn zijn 35jarige carriere bij de KLM, werd Italië drie maal zijn standplaats. Hij maakte zelfs deel uit van het Management team van Alitalia. Bovendien bouwden Michel en Maria Coumans een huis in de Sabina. Genoeg ervaring met leven en werken in Italië om ons hierover te vertellen. Hoe heeft hij het ervaren om als gestructureerd denkende Nederlander om te gaan met creatieve Italianen? En speciaal natuurlijk om te werken in de top van een Italiaans bedrijf.

Moreel Erfgoed, Koers houden in een Tijd van Ontwrichting15/09/2016

Bas de Gaay FortmanBas de Gaay Fortman gaat deze avond in op de politieke verwarring in het huidige Europa en verbindt deze, net als in zijn boek, met de actualiteit van aloude publieke principes. Moreel erfgoed gaat over al wat een land aan publieke moraal heeft verworven, zoals gelijke behandeling en het discriminatieverbod. In de rechtsstaat, de grondwet en de burgerdeugden wordt een bezielende afweer gezocht tegen twee valse verhalen waarmee we vandaag geconfronteerd worden: het valse verhaal van het eigen volk staat tegenover het valse verhaal van de ware godsdienst. Beide botsen met de principes achter de Nederlandse Grondwet die in een eeuwenlange beschavings-geschiedenis beslag kregen.

In Vino Veritas16/06/2016

Mieke KoningsDe liefde bracht Mieke Konings naar Italië, aan de hand van Giovanni, die ze in Noordwijk ontmoet had. Na een succesvolle carrière bij de European Space Agency nam hij het familiebedrijf over (“dalle stelle alle stalle”). Vanaf het begin van deze eeuw, zette hij zich met Mieke aan de wijncultuur. Deze avond vertelt ze over het hoe en waarom zij begonnen zijn en wat de regels/discipline/regime van de Consorzio del Vino Brunello inhoudt om officieel de wijn Rosso di Montalcino en Brunello di Montalcino te mogen produceren. Een wereldberoemde wijn die in USA, Brazilië, Japan en China haar grootste afnemers kent. Dit zijn 100% Sangiovese grosso druiven; geen blend zoals Montepulciano en Chianti. Daarna kan iedereen een Rosso en een Brunello proeven.

Tijd om de balans op te maken….19/05/2016

Gerda VerburgGerda Verburg vertrekt deze zomer, na vijf jaar, als Ambassadeur van Nederland bij de VN Voedsel en Landbouw Organisaties in Rome: FAO, IFAD en WFP. Tijd om een balans op te maken: hebben we vooruitgang geboekt in het bestrijden van honger en ondervoeding? Is een wereld zonder honger denkbaar? Feiten en cijfers zullen deze avond worden verbonden met kansen en risico’s, voedselzekerheid wordt verbonden met vrede en veiligheid: zonder vrede geen voedselzekerheid en geen vrede zonder voedselzekerheid.

Wat ruist er in het struikgewas…….?21/04/2016

Frits PrillewitzToen Frits Prillevitz eind jaren '70 de Rijksplanologische dienst (RPD) verliet, dacht hij dat Nederland in 2000 af zou zijn. Zo goed was ons land door de RPD ruimtelijk op de kaart gezet; alleen de uitvoering ontbrak nog. Hoe anders is het gelopen? In het Praatcafé geeft hij zijn visie op wat er staat te gebeuren op die 3,3 miljoen hectaren die Nederland slechts groot is, en waar een zeer welvarende bevolking leeft, die tot de gelukkigste van de wereld behoort en dat zo wil houden.

Consumeren: nooit meer dan nodig17/03/2016

Hedwig ZeedijkAl tientallen jaren zoeken mensen naar een bewuste(re) manier van consumeren, in de volksmond "consuminderen”. Niet meer dan nodig (sober), biologisch, ecologisch, lokaal, minimale milieubelasting, een eerlijke prijs voor de producent/boer… Dat zijn de doelstellingen. Wie zelf geen moestuintje kan aanleggen, kan zich aansluiten bij een GAS: een Gruppo d’Acquisto Solidale. In zo’n vereniging bundelen families hun (koop)kracht om gezamenlijk en zonder tussenhandelaren tot verantwoord inkopen te komen. Hedwig Zeedijk, bijna twintig jaar correspondent in Italië voor Nederlandse en Belgische media, is al jaren bestuurslid - en ex-voorzitter - van zo’n GAS en deelt graag met ons in het Praatcafé haar ervaring met deze alternatieve vorm van consumeren en de dynamiek van zo een solidariteitsgroep.

Van de mijnen in conflictgebieden tot onze mobiele telefoons 18/02/2016

Jaime de Bourbon de ParmeJaime de Bourbon de Parme, ambassadeur bij de Heilige Stoel, was voorheen speciaal gezant Natuurlijke Hulpbronnen. Hij richtte zich op de langetermijn voorzieningszekerheid van metalen en mineralen. Een groot deel van zijn werk ging er om initiatieven te ontplooien voor verantwoorde mijnbouw. Hier wil hij vanavond met ons over praten. Hij heeft een ‘conflictvrije handelsketen’ opgezet. Hiermee overbrugde hij de kloof tussen de mijnwerkers in het door conflict geteisterde Oost Congo en de eindgebruikers als Philips, Apple en Fairphone. Waar komen de mineralen vandaan, wat is de rol van diplomatie en de kracht van de consument. 

2016: meer vluchtelingen en minder Europa21/01/2016

Rop Zoutberg & Eveline Rethmeier: WederEveline Rethmeier Rop Zoutbergom een actueel onderwerp in het Praatcafé. Italië blijft ondanks alle mooie woorden vanuit Europa het gevoel houden dat het er alleen voor staat, wat betreft de vluchtelingenstroom. Van de toegezegde herverdeling door de EU van 160 duizend vluchtelingen die nu nog in Italië en Griekenland zitten komt weinig terecht. En er komen er iedere dag meer. Hoe rapporteren onze correspondenten van NOS en RTL over dit probleem. Waar loopt een journalist in de verslaggeving tegenaan?? Een kijkje achter de schermen!!

Bekijk hier de sprekers van 2015