Sprekers praatcafé 2014

Rick de Gaay: 7000 km door Afrika fietsen voor groene energie27/11/2014

Rick de Gaay FortmanRick de Gaay Fortman zal vertellen over z’n avontuurlijke reis door Afrika, en over de Energy for Change Foundation die hij daarna heeft opgezet, waarmee hij zich naast z’n dagelijkse werk als consultant inzet voor duurzame energie. Op 20 november 2010, precies 4 jaar geleden, was Rick na zo’n 5.000 km fietsen vanaf Kaapstad aangekomen in Kigali, Rwanda, op weg naar z’n eindbestemming, Nairobi, Kenia. Deze stop maakte deel uit van het Solar Africa project, waarbij Rick in 4 maanden zo’n 7.000 km door Afrika heeft gefietst om aandacht te vragen voor duurzame energie, en €125.000 heeft opgehaald voor Solar Aid, een NGO die scholen en klinieken in ruraal Afrika van zonnepanelen voorziet.
Op de vierde donderdag van de maand, vanwege onvoorziene omstandigheden.

Marijke Bruins: Wat doet Italië met je?16/10/2014

Marijke BruinsMarijke Bruins volgde in 1988 haar man voor zijn werk naar Italië, een drukke baan als sales manager en verscheidenen nevenfuncties in Den Haag achter zich latend. Evenals haar kinderen in hun stap naar volwassenwording. In 1989 richtte ze het Nederlands Praatcafé te Rome op, en de Vlaams-Nederlandse boekenclub Beatrijs. Nu, 25 jaar later in "haar" Praatcafé, vraagt ze zich af: "Wat doet Italië met je?".

Katinka de Balogh: Ebola, een nachtmerrie die werkelijkheid is18/09/2014

Katinka de BaloghKatinka de Balogh, coördinator in het crisisteam van FAO, vertelt in het Praatcafé wat er wordt gedaan aan de humanitaire ramp die zich op dit moment in West Afrika voltrekt. De uitbraak van Ebola in Guinee en vijf andere landen veroorzaakt acuut voedseltekort en anarchie. Hoe komt het dat deze epidemie zo uit de hand loopt en waar komt deze ziekte vandaan? Wat doet de internationale gemeenschap?

Catrien Santing: 't goede leven - leefregelkunde door de eeuwen 19/06/2014

Catrien SantingProf. Catrien Santing komt in het Praatcafé vertellen hoe koningen, pausen maar evenzogoed gewone burgers door de eeuwen heen steeds meer belangstelling voor de juiste levensstijl kregen en hun leven en huis daarop inrichten. Recent stond in de kranten dat meer dan twee miljard mensen wereldwijd last hebben van overgewicht. Niettemin beseft men vanaf de Oudheid dat gezondheid, schoonheid en geluk vaak hand in hand gaan.

Gerrit van Oord: Etty Hillesum in een Romeins café15/05/2014

Gerrit van OordProf. Gerrit van Oord, een niet-gelovige Hillesum-onderzoeker, gaat in op de religieus getinte Hillesum-fascinatie die door Italië waart. ‘Onbekend is onbemind’ geldt niet meer voor Etty Hillesum in zekere kringen van het Italiaanse katholicisme. Paus Benedictus XVI droeg bij aan haar roem door haar op Aswoensdag 2013 te citeren. Wat boeit Italiaanse lezers in deze schrijfster van het op één na beroemdste Nederlandse dagboek ter wereld? Zie ook zijn blog, met o.a. de Hollandse Schouwburglezing van 4 mei 2014 door Klaas Smelik.

Betteke de Gaay Fortman: Een betere wereld voor iedereen!20/02/2014

Adri DuivesteijnBetteke de Gaay Fortman is directeur van Karuna Foundation, een vernieuwende en ondernemende stichting en voorzitter van de New World Campus in oprichting. Zij vertelt ons over de turbulentie en de nieuwste mondiale trends in de ontwikkelingssamenwerking (ondernemend geefgeld, social business, venture philanthropy). De traditionele ontwikkelingshulp lijkt op z’n einde te zijn, zowel door bezuinigingen en de crisis als door het niet behalen van resultaten in de armoedebestrijding. Maar wat zijn de alternatieven?

Adri Duivesteijn: Stadsleven, nu van burgers20/02/2014

Adri DuivesteijnWe moeten bij de ontwikkeling van steden naar nieuwe werkvormen en partners zoeken. Burgers moeten in staat gesteld worden om zelf de woon-, werk-, en leefomgeving inhoud te geven. Zij moeten de opdrachtgevers worden. Het stadsbestuur heeft slechts een faciliterende taak. Dit was zijn visie als wethouder Ruimtelijke Ordening in den Haag en Almere en als Tweede Kamerlid. Adri Duivesteijn, thans senator voor de Partij van de Arbeid doet in het Praatcafe uit de doeken , hoe dit verwezenlijkt kan worden.

Tessa Vrijmoed: Het Colosseum voorbij 16/01/2014

Tessa VrijmoedTessa Vrijmoed had al twee jaar een prima baan als lerares Klassieke Talen aan een Amsterdamse school toen ze besefte dat ze nog niet toe was aan dit "volwassen" bestaan. Met spaargeld voor een jaar besloot ze naar Rome te gaan om te overleven zonder baan, zonder vrienden en de warme deken van de Nederlandse maatschappij ontberend. Ze schreef er een boek over: "Laat je Krekels maar Krieken". Hoe dit allemaal in zijn werk ging vertelt ze in het Praatcafé.

 

Bekijk hier de sprekers van 2013