Sprekers praatcafé 2011

RADIO-OPNAME: WAT BEGEESTERT NEDERLANDERS IN ROME? 20/12/2011

Karin van den BoogaertGeen Praatcafé in december maar wel een Kerstcafé! Karin van den Boogaert van de Wereldomroep komt speciaal naar Giulio Passami l'Olio voor de opname van de Kerstuitzending van het radioprogramma Expat On Air. Het thema is ‘Wat begeestert Nederlanders in Rome’? Hoofdgasten zijn Antoine Bodar, sinds 1998 in Rome, en ‘nieuwkomer’ Gerda Verburg, permanent vertegenwoordiger bij de FAO - en het publiek: de Nederlanders in Rome!
Na 21.30 uur kan men ook zonder aanmelding binnenvallen en bijpraten in Café Giulio Passami l'Olio.

SLAGBOMEN VOOR AFRIKAANSE VLUCHTELINGEN 17/11/2011

Laurens Jolles Laurens Jolles vertegenwoordigt de Verenigde Naties Hoge Commis- saris voor de Vluchtelingen in Rome. Hij zal ons vertellen op 17 no- vember wat er de laatste jaren is gebeurd in Italië en andere landen van de Middellandse zee, waar "migratie" een belangrijk politieke en soms emotionele overtoon heeft gekregen. Het VN Hoge Commis- sariaat heeft zich vaak zeer kritisch opgesteld ten opzichte van de Italiaanse autoriteiten: met alle gevolgen vandien voor de Afrikaanse vluchtelingen.

MANNEN MET MACHT EN VROUWEN VAN AANZIEN IN VEII 20/10/2011

Iefke van KampenIefke van Kampen is Directeur van het Museo dell'Agro Veientano te Formello. Op 13 oktober opent een grote tentoonstelling over de Etrusken in Amsterdam en Leiden, waar zij samen met Patricia Lulof, als curatrix de catalogus voor verzorgde. Op 20 oktober vertelt ze over de Etrusken in Veii zoals we ze kennen uit historisch en recent onderzoek.

MICHELANGELO, TUSSEN MELANCHOLIE EN GENIALITEIT 16/06/2011

Marieke van den Doel Marieke van den Doel is hoofd Kunstgeschiedenis van het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome, waar zij Bert Treffers een jaar geleden opvolgde. Haar onderzoek richt zich op het snijvlak tussen kunst en filosofie in de Renaissance. Op 16 juni zal zij haar liefde voor Michelangelo met ons delen en voert ze ons mee in het labyrinth van de vroeg-moderne psychologie, als zij spreekt over Michelangelo tussen melancholie en genialiteit.

VAN DE MULTILATERALE WERELD IN ROME NAAR DE 3E KAMER 19/05/2011

Agnes van ArdenneAgnes van Ardenne heeft, als ambassadeur bij de VN organisaties in Rome (FAO, IFAD en WFP), vier jaar lang Nederland vertegenwoordigd. Het laatste jaar was zij bovendien Voorzitter van de Beheersraad van het Wereld Voedsel Programma, een eervolle maar ook zeer uit- dagende functie. Nu keert zij terug naar het Haagje waar ze Voorzitter wordt van het Produktschap Tuinbouw. Aangezien het voortbestaan van dit voor de Nederlandse tuinders essentiële orgaan op het spel staat, wordt dit een belangrijke nieuwe uitdaging. Agnes van Ardenne zal met ons reflecteren over het reilen en zeilen van de Romeinse VN organisaties en zich richten op hun toekomstperspectief. Ook de verantwoordelijkheden in haar nieuwe Nederlandse baan komen aan de orde.

PAARDEN HELPEN MENSEN 21/04/2011

José SchoorlJosé Schoorl verruilde het jachtige managersbestaan in het internationale bedrijfsleven voor haar paardenhoeve Equi Libero in de Sabijnse heuvels, waar ze bezoekers begeleidt in persoonlijke groeitrajecten. In een ervaring tussen de paarden, vrij van gewoonten en vaste gedachtenpatronen, kan men de ruimte in de interactie ontdekken, met de paarden als metafoor.

ITALIË, EEN MINDERJARIGE VAN 150 JAAR 17/03/2011

Arthur WeststeijnArthur Weststeijn, kersvers hoofd van de afdeling Geschiedenis van het KNIR, en opvolger van Hans de Valk, is postdoctoraal onderzoeker in de geschiedenis van de filosofie. Op de honderdvijftigste verjaardag van de Italiaanse Staat vraagt hij zich af: Maar wat wordt er eigenlijk precies gevierd? En is er wel reden voor een feestje? Een overzicht van de groeistuipen van een nog altijd minderjarige natie.

HOE BOUW JE EEN ITALIAANS PENSIOEN OP? 17/02/2011

Anna CioffarelliAnna Cioffarelli is medewerkster van de INPS, de Italiaanse SVB. Zij is gespecialiseerd op het gebied van pensioenpremies. Sinds oktober 2010 is zij correspondent voor Italië bij de MISSOC, het wederzijdse informatiesysteem over sociale bescherming in de Europese Unie. Dit systeem biedt gedetailleerde, vergelijkbare informatie over de pensioenstelsels van de Europese landen. Zij zal de pensioensystemen van Italië en Nederland met elkaar vergelijken en de laatste ontwikkelingen toelichten. Ook zal ze uitleggen hoe Nederlanders in Italië een pensioen kunnen opbouwen.

LITTORIA: MUSSOLINI'S STRIJD TEGEN MALARIA EN MOERASSEN 20/01/2011

Elias van der PlichtElias van der Plicht is zelfstandig historicus en journalist. Hij studeerde cum laude af met een scriptie over de ontginning van de Pontijnse moerassen en de bouw van de stad Littoria (nu Latina) onder het fascistische regime. Waar keizers en pausen faalden in hun pogingen om het eeuwenoude moerasgebied droog te leggen, presenteerden de fascisten zich als overwinnaars op de malariamug en de moerassen. Maar was er daadwerkelijk sprake van een overwinning?

 

Bekijk hier de sprekers van 2010