Sprekers praatcafé 2010

DOOR HET OOG VAN DE FAMILIE: LIEFDE, LEED EN LOYALITEIT 21/10/2010

Else-Marie van den Eerenbeemt Else-Marie van den Eerenbeemt familietherapeut, docent en publicist schreef verscheidene boeken over familierelaties, o.a. van expats. Welke plaats nemen we in in de keten van generaties, als dochter, zoon, broer zus, ouder, grootouder. Ieder maakt deel uit van een familieverhaal en we geven hierop een eigen antwoord en een bijdrage aan dit verhaal gedurende de levensloop.
Tussen 16 en 22 oktober is Else-Marie in Rome, voor een consult kan men haar mailen.

LANG LEVE TAAL - TWEETALIGHEID BIJ KINDEREN 16/09/2010

Mare ter HorstMare ter Horst, orthopedagoge en familietherapeute, werkt voor de Nederlandse school in Rome waar haar interesse voor taal en tweetaligheid een nieuwe impuls kreeg: hoe werkt tweetaligheid bij kinderen nu precies? Waar blijven al die woorden van twee verschillende talen in die kleine hersenen? En gaat dat allemaal vanzelf? Na deze avond heeft u niet alleen meer kennis over taalontwikkeling, maar heeft u hopelijk ook ervaringen uit kunnen wisselen om thuis te gebruiken.

CHERNOBYL KINDEREN IN ITALIAANSE GASTGEZINNEN 17/06/2010

Anneke van der PloegAnneke van der Ploeg gaf zich in 1997 op als gastgezin voor een Chernobyl-kind. Het 7-jarige weesmeisje Tania kwam vijf maanden logeren, maar al snel werd Anneke als verpleegster betrokken bij de activiteiten in Wit Rusland zelf, waar veel kinderen ernstige gezondheidsproblemen hebben als gevolg van de ramp. Drie jaar geleden werd de Associazione Piccoli Passi opgericht, waarin zij, naast de medische zorg voor de kinderen die naar Italië komen, persoonlijk een aantal projecten in Wit Rusland volgt, zoals assistentie aan een weeshuis met 200 kinderen met gezondheidsproblemen en aan een hospice voor ongeneeslijk zieke kinderen.

DE BUITENLANDSE PERSVERENIGING TE ROME 20/05/2010

Maarten van AalderenMaarten van Aalderen, correspondent van De Telegraaf, is nu ruim een jaar voorzitter van de Buitenlandse Persvereniging te Rome. Wat stelt die functie voor? Wat doet hij voor de leden van de Stampa Estera?

DE VALLE GIULIA ALS ROME'S WERELDWIJK 15/04/2010

Peter RietbergenPeter Rietbergen, hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Nijmegen, vertelt over zijn publicatie ‘Honderd jaar Valle Giulia, 1911-2011’, waarvoor hij momenteel onderzoek voor het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome verricht.

DUURZAAM ONDERNEMEN IN NEDERLAND EN ITALIË 18/03/2010

Antje MelissenAntje Melissen, initiatiefnemer van The Art of Doing Business, leidt een handelsmissie van Nederlandse vrouwelijke ondernemers naar Rome van 12 tot 16 april, thema: internationaal duurzaam ondernemen. Zowel in Italië als in Nederland werken overheid, bedrijfsleven en kenniscentra steeds meer samen in duurzame initiatieven, een nieuwe vorm van samenwerking. Italiaanse "groene producten" veroveren de markt, samen met de beroemde Italiaanse stijl. Een troef voor de toekomst?
Op woensdag 14 april: ondernemers uit Nederland en Lazio ontmoeten elkaar op de Green Champions Day.

LICHT OP 'ANDER LICHT' 18/02/2010

Rosita SteenbeekRosita Steenbeek heeft een historische roman geschreven, 'Ander licht', die handelt over een Nederlandse schildersfamilie in de Gouden eeuw. Ook het Rome van die tijd speelt een rol omdat veel Nederlandse schilders hun opleiding daar afmaakten. Over de ontstaansgeschiedenis en achtergronden van 'Ander licht'.

DE DUITSE OF NEDERLANDSE PAUS ADRIAAN VI (1522-1523) 21/01/2010

Padre Antoine BodarPadre Antoine Bodar maakt momenteel deel uit van het vice-rectoraat van het Oostenrijks-Duits Pauselijk Priestercollege "Santa Maria dell'Anima" in Rome. Paus Adriaan riep de clerus tot de orde, bekende schuld jegens Luther en bood het hoofd aan de Islam. Een toch mislukte paus of een paus die waardering vraagt?

 

Bekijk hier de sprekers van 2009