Sprekers praatcafé 2009

ALLE WEGEN NAAR ROME 19/11/2009

Jan BlokkerJan Blokker: "Op een ochtend in april trek ik mijn schoenen aan, ik stommel de trap af, laat de deur achter me dichtvallen en ik loop. Wonderlijk onaangedaan ben ik. Ik heb gezwaaid naar de achterblijvers en ik ben gewoon vertrokken. Te voet naar Rome, oneindig ver weg in tijd en ruimte. Zo ver dat ik me er geen voorstelling van kan maken. Al na enkele dagen heb ik geen idee meer waar ik heen moet en hoe lang het nog is."

20 JAAR OORLOGSCORRESPONDENTIE 15/10/2009

Aernout van LyndenAernout van Lynden, afgelopen augustus in Rome neergestreken i.v.m. de benoeming van zijn echtgenote, Baronesse van Lynden, als Ambassadeur bij de H. Stoel, werkte ruim 20 jaar als oorlogscorrespondent in het Midden Oosten en de Balkan. Hij geeft een beeld van wat het werk inhoudt, en de verschillende vereisten die aan journalisten worden gesteld in oorlogen tussen staten, zoals bijvoorbeeld de Golf Oorlog, interne oorlogen als die in Libanon, of een guerrillastrijd zoals destijds in Afghanistan tijdens de Sovjet bezetting.

KAN DE WERELD NOG MEER VEETEELT VERDRAGEN? 17/09/2009

Dr. Theun VellingaDr. Theun Vellinga: De veehouderij in de wereld draagt sterk bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Berekeningen van de FAO komen uit op 18% van alle uitstoot. Tegelijk zal de consumptie van dierlijk eiwit nog toenemen door een groeiende bevolking en groeiende welvaart in grote delen van de wereld. Een verminderde vleesconsumptie in de westerse wereld zal dat niet kunnen compenseren. Hoe kan de veehouderij minder broeikasgassen uitstoten en toch tegemoetkomen aan een stijgende vraag naar vlees en zuivel? Een wereldomvattende analyse van de veehouderij moet inzicht bieden in mogelijke oplossingen.

KLINISCHE GENETICA: EEN VAK APART 18/06/2009

Drs. Irene Stolte-DijkstraDrs. Irene Stolte-Dijkstra is als klinisch geneticus verbonden aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen, waar zij zich vooral bezig houdt met erfelijke en aangeboren aandoeningen op de kinderleeftijd. Na een korte uitleg van dit betrekkelijk jonge vakgebied laat zij zien, aan de hand van enige praktijkvoorbeelden, hoe groot de vooruitgang in de kennis over erfelijke en aangeboren aandoeningen en DNA-onderzoek is, maar ook voor welke dilemma's men soms geplaatst wordt.

EEN NEDERLANDSE ADVOCATE IN ITALIË 21/05/2009

Mr Angela MannaertsMr Angela Mannaerts, advocate in Rome, vertelt over haar ervaringen met de belangenbehartiging van Nederlandse bedrijven en particulieren in Italië.

HEDENDAAGSE KUNST ALS GRENS 16/04/2009

Lorenzo BenedettiLorenzo Benedetti, sinds augustus 2008 directeur van het Kunstcentrum De Vleeshal in Middelburg, vertelt over de verkenning van de grenzen tussen identiteiten in de hedendaagse Europese kunst, waar ondanks - of dankzij - de globalisering en de vervaging van de landsgrenzen, identiteit één van de hoofdthema's vormt.
Aan de hand van verschillende tentoonstellingen die hij heeft georganiseerd in Italië, Frankrijk, Duitsland en Nederland illustreert hij het thema van verschillen en overeenkomsten.

JORIS IVENS : VLIEGENDE HOLLANDER EN WERELDCINEAST 19/03/2009

Drs. Brecht van EyndhovenDrs. Brecht van Eyndhoven geeft een beeld van leven en werk van Joris Ivens (Nijmegen, 1898 - Parijs, 1989). Deze wereldberoemde Hollander was een pionier op het gebied van de documentaire film. Hij maakte 80 films in meer dan 20 landen, en wordt beschouwd als een uniek en invloedrijk filmmaker.

DE ACADEMIA BELGICA EN HET FEDERALE BELGIË 19/02/2009

Dr. Walter GeertsDr. Walter Geerts (directeur van de Academia Belgica in Rome) zal het o.a. hebben over de rol van een Belgisch instituut in Rome, wat betekent "Belgisch" überhaupt in deze context, de samenwerking met onze Nederlandse buren in de Via Omero, het netwerk van de buitenlandse en Italiaanse instituten in Rome, de cruciale rol van deze academies voor de kwaliteit van de humane wetenschappen.

OUDE KRANTEN ... 15/01/2009

Dr. Hans de ValkDr. Hans de Valk (medewerker Geschiedenis aan het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome) vertelt over zijn spectaculaire vondst van drieduizend Nederlandse kranten uit de zeventiende en achttiende eeuw in het Vaticaans archief, een van de grootste ter wereld.
Een geweldige bron van onderzoek. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag werkt sinds enige tijd aan een project van reusachtige omvang, de 'Databank Digitale Dagbladen', waar de Vaticaanse vondst in zal worden opgenomen.

Bekijk hier de sprekers van 2008