Sprekers praatcafé 2008

EEN KWART EEUW CARRIERE BIJ DE WERELDOMROEP 20/11/2008

Tatò JulienTatò Julien, echtgenote van de huidige ambassadeur Egbert Jacobs, is afkomstig uit Marseille, Zuid Frankrijk. Ze is einde jaren '60 naar Nederland gekomen waar zij zich uiteindelijk heeft gevestigd. Zij was 25 jaar programmaproducer en presentatrice bij de Franstalige afdeling van de Wereldomroep. Zij heeft de radiowereld verlaten om haar man te volgen naar Japan.

DE STUURHUT VAN NEDERLAND? 16/10/2008

Marc GerritsenMarc Gerritsen werkt sinds kort op de Nederlandse Ambassade in Rome als hoofd van de economische afdeling. De afgelopen jaren was hij werkzaam bij het Ministerie van Algemene Zaken in Den Haag als adjunct-secretaris van de Ministerraad en als buitenlandadviseur van Minister-President Balkenende. In zijn praatje "De stuurhut van Nederland? Een kijkje in de keuken van het Kabinet van de Minister-President" zal hij over zijn ervaringen vertellen en een beeld schetsen van de rol van de Minister-President en zijn medewerkers in de Haagse en de internationale politiek.

ROME, ROMA EN ROEMENEN 18/09/2008

Bas MestersBas Mesters, correspondent van NRC Handelsblad: Een maand geleden werd een Nederlands echtpaar op vreselijke wijze beroofd door twee Roemeense herders. In de Italiaanse pers wordt het laatste jaar zeer veel gepubliceerd over de vermeende criminaliteit van Roemenen en Roma-zigeuners in Italië. Wat zoeken de bijna een miljoen Roemenen in Italië? Hoe staat het met hun integratie en wat doet de overheid daar aan? Waarom hebben ze zo'n slechte naam gekregen? En, kan Italië nog zonder hen?

"MACHO'S, MOEDERSKINDJES, MEESTERMINNAARS?" 19/06/2008

Pauline ValkenetPauline Valkenet, Trouw- en RTL-journaliste, heeft haar (eerste) boek geschreven: 'Macho's, moederskindjes, meesterminnaars?', dat 15 mei j.l. in Nederland is verschenen. Het gaat - hoe kan het anders - over Italiaanse mannen.
In het boek legt ze uit waarin die verschillen van de Nederlandse mannen en gaat ze dieper in op de bestaande cliché's: hoe ijdel zijn ze, hoe zit dat met die moeders van ze, hoe is het om een relatie te hebben met een mammone, hoe normaal is het in Italië om een minnares te hebben, hoe romantisch zijn de Italiaanse mannen nou echt, doen ze wat in het huishouden en zijn het - Italians do it better? - echt zulke superminnaars?

WHO OWNS THE PAST? ARCHEOLOGIE & MODERNE SAMENLEVING 15/05/2008

Gert-Jan BurgersGert-Jan Burgers, archeoloog aan het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome, voert archeologische expedities uit in verschillende delen van Italië. Daarnaast richt hij met Europese subsidies archeologische parken in in de regio Apulië.
Zijn verhaal, 'Who owns the past? Archeologie en de moderne samenleving' gaat over de maatschappelijke kant van dit werk, waarbij hij zich in algemene zin afvraagt van wie het verleden is. Hij betrekt daarbij ook de archeologische monumenten en parken van de stad Rome.

NABESCHOUWINGEN ITALIAANSE VERKIEZINGEN 17/04/2008

Hedwig ZeedijkHedwig Zeedijk, (Nederlands-Vlaamse journaliste, correspondente van o.a. VRT en ANP/NOVA ) zal nader ingaan op de achtergronden van de Italiaanse verkiezingen van 13 en 14 april; als toegift zal Hedwig haar nieuwste boek signeren: "Fiamminghi in Rome - Vlaamse voetsporen in de Eeuwige Stad".

KOSOVO: WAT NU? 20/03/2008

Aart HeeringAart Heering, (Algemeen Dagblad) en Maarten van Aalderen (De Telegraaf) zijn beiden in Kosovo geweest als buitenlandse correspondenten. Kosovo heeft op 17 februari jongstleden eenzijdig de onafhankelijkheid verklaard. Veel landen, waaronder Nederland en Italië, hebben de Balkanstaat erkend. Is dat een goed idee? De Balkandeskundigen zullen een debat aangaan rond de vraag: "Kosovo - wat nu?".

KOSOVO: WAT NU? 20/03/2008

Maarten van AalderenMaarten van Aalderen, (De Telegraaf) en Aart Heering (Algemeen Dagblad) zijn beiden in Kosovo geweest als buitenlandse correspondenten. Kosovo heeft op 17 februari jongstleden eenzijdig de onafhankelijkheid verklaard. Veel landen, waaronder Nederland en Italië, hebben de Balkanstaat erkend. Is dat een goed idee? De Balkandeskundigen zullen een debat aangaan rond de vraag: "Kosovo - wat nu?".

EPILEPSIE 15/02/2008

Dorothée Kasteleijn-Nolst Trenité is farmacologe en neurologe gespecialiseerd in epilepsie en in sociale geneeskunde; momenteel bekleedt zij de ‘Marie Curie Excellence Chair, Visual Sensitivity’ aan de Romeinse Universiteit "La Sapienza" waar zij, in het kader van het Zesde Kaderprogramma van de Europese Commissie, onderzoek doet naar epilepsie.

KOMT HET OOIT NOG GOED MET AFRIKA 17/01/2008

Agnes van ArdenneAgnes van Ardenne, ex-minister van Ontwikkelingssamenwerking en huidig ambassadeur (Permanente Vertegenwoordiging) bij de FAO (Food and Agricultural Organisation van de V.N.) in Rome, heeft gedurende haar ministerschap in vele Afrikaanse landen bemiddeld tussen opstandelingen en regeringen aldaar.

Bekijk hier de sprekers van 2007