Sprekers praatcafé 2007

HET NEDERLANDS IN ITALIË 15/11/2007

Prof. Jeannette KochProf. Jeannette Koch, hoogleraar in de Nederlandse Taal-en Letterkunde aan de Università L'Orientale van Napels, vertelde hoe verrassend veel studenten in de wereld (alleen al in de V.S. 17 leerstoelen Nederlands!), in Europa (25 universiteiten, door de Nederlandse Taalunie gesubsidieerd) en in Italië Nederlands willen studeren.
Het Nederlands heeft de wind tegen: aankomende studenten hebben geen flauw idee van ons land, om van Vlaanderen maar niet te spreken. In het beste geval berust de 'kennis' op steekwoorden: Amsterdam, drugs, homo-huwelijk, euthanasie, Theo van Gogh. Maar toch ziet men Nederland ook wel als een land van burgerlijke beschaving, gedesillusioneerde Napolitanen zien het als een Italiaanse tegenvoeter. Het Nederlands waait de Italianen niet aan, met onze grammatica vol voetangels en klemmen, maar juist de betere studenten worden aangetrokken door deze 'moeilijke' taal.
De Nederlandse letterkunde is voor de studenten een verrassing, ook omdat er veel aandacht wordt besteed aan historische en sociologische achtergronden. De Middeleeuwen vinden ze het leukst (jazeker), de Gouden Eeuw buitengewoon interessant, de 20ste eeuw – die voor ons begint bij de Tachtigers en eindigt in het heden – boeit hen om de actualiteit ervan.

HET HART VAN ROME 18/10/2007

Dr. Bert TreffersDr. Bert Treffers, kunsthistoricus van het KNIR over zijn nieuwste boek: Het hart van Rome.

NIEUWE DIRECTEUR KNIR 20/09/2007

Prof. Dr. Bernard StolteProf. Dr. Bernard Stolte, nieuwe directeur van het KNIR (Koninklijk Nederlands Instituut te Rome) per 1 augustus 2007, is hoogleraar Byzantijns Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als klassicus en rechtshistoricus heeft Stolte een bijzondere belangstelling voor de geschiedenis van juridische teksten, zowel voor hun overlevering als voor hun werking en culturele invloed. Deze belangstelling strekt zich uit van Romeinsrechtelijke papyri tot Byzantijnse juridische bronnen. Sinds 2001 is hij actief in een Europees netwerk dat de inventarisering en ontsluiting met behulp van geavanceerde digitale fotografische technieken van Griekse palimpsesten tot doel heeft, waarvan vele zich in de Vaticaanse Bibliotheek bevinden.

FILMEN IN ITALIË 21/06/2007

Lidy PetersLidy Peters is producer van films en televisieprogramma's die in Rome worden opgenomen. Afgelopen juni heeft zij ons een echt kijkje achter de schermen gegund. Lidy Peters is ook correspondente van de KRO/RKK, bezoek haar website.

IN DE OLIE... 17/05/2007

Rob SchmitsRob Schmits tekende in 1976 voor een baan bij Air Products BV maar hij wist niet dat hij in de olieindustrie zou belanden. Ook kon hij niet vermoeden dat Rowdy Yates (Clint Eastwood in de tv-serie Rawhide) en John Wayne hem indirect zouden helpen zijn baan niet kwijt te raken!
Ruim 15 jaar was hij te land en ter zee werkzaam in de internationale olie-industrie, van Noorwegen tot in Angola. Toendertijd was de algemene opinie dat de olie 25 jaar later wel op zou zijn. Nu, ruim dertig jaar later, gebruiken we nog steeds aardolieprodukten, maar voor hoe lang nog? Wat zijn de laatste technieken om olie- of gasputten te boren? Waar liggen de nieuwe gebieden waar men naar olie zoekt?
Met verder veel interessante ervaringen en avonturen uit die tijd.

HERINNERING EN GESCHIEDENIS 19/04/2007

Madelon de KeizerMadelon de Keizer is historicus en werkzaam als senior researcher bij het NIOD te Amsterdam. Zij promoveerde op een studie over Het Parool als verzetsorganisatie en verzetsgroep tijdens de Duitse bezetting. Zij verrichtte studie over de relatie tussen herinnering en geschiedenis en organiseerde in 1995 in Amsterdam het grote internationale congres over Herinnering en de Tweede Wereldoorlog.
Sinds 2000 heeft zij haar onderzoeksterrein verlegd naar de cultuur van Nederland in 1900-1940. In 1998 verscheen haar studie over een halve eeuw herinnering aan de razzia van Putten (1/2 oktober 1944) waarbij 600 mannen werden gedeporteerd van wie er na de oorlog slechts een veertigtal terugkeerde.
Op 19 april zal Madelon de Keizer spreken over hoe zij als Amsterdamse historicus onderzoek verrichtte in de kleine Hervormde Gemeente van Putten en hoe haar boek tot stand gekomen is. Zij zal daarbij in het bijzonder ingaan op de soms ronduit precaire positie van de historicus die zich bezighoudt met een ‘herinnerde’ en dus nog sterk levende geschiedenis als die van de razzia van Putten.

KERKGEBOUWEN IN NEDERLAND EN ITALIË 15/03/2007

Sible de BlaauwSible de Blaauw is sinds 2002 werkzaam aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, waar uitvoerig onderzoek naar christelijk cultureel erfgoed in diverse verschijningsvormen wordt gedaan Hij is gespecialiseerd in de kerkelijke architectuur van Italië. De kennis van het christelijk verleden holt in het geseculariseerde Noordwest-Europa zienderogen achteruit. Het behoud van monumentale kerkgebouwen is een urgent maatschappelijk probleem. Prof. Dr. De Blaauw zal in zijn inleiding, "Gedachten over de toekomst van het christelijk verleden: kerkgebouwen in Nederland en Italië", de recente ontwikkelingen in Nederland op dit punt tegen het licht houden van een cultuurbesef van heel andere aard in Italië.

TERUG- EN VOORUITBLIK VAN EEN DIRECTEUR 15/02/2007

Marjan SchwegmanMarjan Schwegman is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en sinds januari 2003 directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome. Zij is cultuurhistoricus, en is gespecialiseerd in de geschiedenis van 19de en 20ste eeuws Italië. Zij heeft gepubliceerd over Giuseppe Mazzini, Cesare Lombroso, Giuseppe Garibaldi, Gualberta Beccari en Maria Montessori. Momenteel werkt zij aan een boek dat als voorlopige titel heeft: Love and War in the Imagination of the Italian Nation. Eind februari 2007 verlaat zij Rome en begint zij haar werk als directeur van het Nederlandse Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Op 15 februari zal zij terugblikken op haar Romeinse tijd en vooruitlopen op haar nieuwe baan als directeur van het NIOD.

"EEN HELD VAN ONZE TIJD" 18/01/2007

Aart HeeringAart Heering (1954), is historicus en - sinds 1990 - journalist te Rome. Momenteel is hij correspondent van het Algemeen Dagblad, BNR-nieuwsradio en een aantal tijdschriften.
Zijn verhaal, getiteld 'Een held van onze tijd', gaat over een Italiaan die de laatste tijd veel in het nieuws is geweest.

Bekijk hier de sprekers van 2006 en ervoor