Sprekers 2018

Rosita Steenbeek "Wie is mijn Naaste"
15/11/2018

Rosita SteenbeekHet afgelopen jaar maakte Rosita Steenbeek het leven van vluchtelingen van heel dichtbij mee. Ze bezoekt Lampedusa, verblijft voor een paar weken op Sicilië in een opvanghuis voor alleenreizende minderjarige asielzoekers en in een vluchtelingen-kamp in Libanon vlakbij de Syrische grens. Haar ervaringen heeft ze opgetekend in een boek “Wie is mijn Naaste”. Zo brengt ze de problematiek dichterbij en geeft zowel vluchtelingen als hulpverleners een gezicht. In het Praatcafé deelt ze haar ervaringen met ons.

"Iepen Mienskip: Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa"18/10/2018

Siebren VenemaDat Leeuwarden dit jaar tot de Culturele Hoofdstad van Europa werd gekozen, is natuurlijk iets om trots op te zijn. Direct komt de vraag op, hoe het de Friezen gelukt is, want er was genoeg concurrentie van andere steden. Siebren Venema weet hoe het idee van de “Iepen Mienskip”, de open gemeenschap, werkt en hoe die samenwerking tussen Leeuwarden, provincie en waddeneiland met het Europese netwerk gestalte wordt gegeven. Voor zijn betoog over het speciale karakter van Friesland en haar bijzondere infrastructuur zal hij in het Praatcafé illustraties gebruiken in de vorm van een ouderwetse “snydselbank”, een noviteit.

Gabrielle Kluck: "Ombudsman bij de Verenigde Naties”21/06/2018

Gabrielle KluckGabrielle Kluck, voormalig Regionaal Ombudsman voor vredesmissies in de VN, en nu directeur van de “Ombudsman & Mediation Services” binnen het Wereld Voedsel Programma, vertelt  wat de uitdagingen in haar werk zijn. Zoals heel wat nationale overheden, kennen ook de Verenigde Naties hun Ombudsman. Het is de instantie die werkgerichte klachten van medewerkers tegen de organisatie of tegen collega’s onderzoekt. Dit betreft situaties op het hoofdkantoor, maar ook op de honderden bijkantoren over de hele wereld. De Ombudsman werkt onafhankelijk van de dagelijkse leiding van de organisatie. Behalve het oplossen van conflicten tussen individuen in de organisatie, heeft ze ook een verantwoordelijkheid de organisatie er toe aan te zetten de nodige veranderingen door te voeren, waardoor conflictsituaties voorkomen kunnen worden.

Paul Zonderland: “Uitdagingen in de Italiaanse filmwereld”17/05/2018

Paul ZonderlandDe marketing en distributie van Amerikaanse speelfilms in de Italiaanse bioscopen is een forse uitdaging, omdat de Italiaanse cinemamarkt als enige in Europa een zomerstop kent en het aantal bioscopen met meer dan 1 scherm beperkt is. Dit heeft onder meer tot gevolg dat je als distributeur van speelfilms gemiddeld in 2 weken je marketing investering moet zien terug te verdienen. Geen eenvoudige opdracht als het zonnetje schijnt en Juventus tegen Napels speelt. Tel daarbij op de dalende bezoekersaantallen en de toegenomen concurrentie van NETFLIX , AMAZON en anderen. Paul Zonderland, Managing Director van 20 Century Fox doet op 17 mei uit de doeken, hoe hij deze uitdaging te lijf gaat.

Ewout Kieckens: “Vrouwen van Italie”19/04/2018

Ewout KieckensDe Italiaanse vrouw boeit mateloos door haar bijna natuurlijke elegantie. Na 15 jaar onderzoek en nadat hij zijn (Italiaanse) droomvrouw gevonden had, schreef Ewout Kieckens een fenomenologie van de Italiaanse vrouw. In het Praatcafé toetst hij zijn bevindingen aan die van de aanwezige ervaringsdeskundigen en het kritisch oordeel van andere vrouwen.

Arthur Weststeijn: “Nederlanders in Rome”15/03/2018

Arthur WeststeijnNederlanders in Rome, wie zijn dat eigenlijk en wat komen ze doen? Waarom hebben ze huis en haard verlaten en wat denken ze te vinden in de Eeuwige Stad? Arthur Weststeijn, ex-historicus van het KNIR, schreef een boek over de veelkleurige geschiedenis van Nederlanders in Rome. Vanavond vertelt hij over een paar van de meest opvallende verschijningen, van de tijd van de Batavieren tot die van het Nederlands Praatcafé.

Angelo v. Schaik: “De Italiaanse verkiezingen in maart. En dan?"15/02/2018

Angelo van SchaikOver ruim 4 weken zijn er weer verkiezingen in Italië. Drie partijen die naar de gunst van de stemmer dingen en een ingewikkelde kieswet die verschillende mogelijkheden voor een regering biedt, maar vooral de kans op de onbestuurbaarheid van het land heeft vergroot; Movimento 5Stelle ligt op kop, of wordt Berlusconi wederom de “kingmaker”?? Angelo van Schaik, al 15 jaar journalist in Italië geeft ons zijn visie op wat ons te wachten staat.

Mustafa Marghadi: “Integreren in Italië”18/01/2018

Mustafa MarghadiCorrespondent Mustafa Marghadi kwam hier werken zonder ooit maar een stap binnen de Italiaanse landsgrenzen te hebben gezet. Hij moest zich aanpassen aan een nieuw land en het leren begrijpen om zijn werk te kunnen doen. Hoe gaat men om met nieuwelingen in Italië en hoe bevalt dat? Als  Nederlander met een Marokkaanse achtergrond heeft hij daar zijn heel eigen kijk op.